Ga naar de inhoud

VALKUILEN VAN DEELNAME, een inleiding door professor SRUTI BALA

VALKUILEN VAN DEELNAME, een inleiding door professor SRUTI BALA
Ontdek ICAF

We raden je ten zeerste aan om de opname te bekijken van de presentatie van professor Sruti Bala die deel uitmaakte van ons nationale festival ICAF NWE MKRS. Professor Bala, van de Universiteit van Amsterdam, faciliteerde een diepgaand gesprek over de valkuilen rond ‘participatie’ met Jasmina samen met belangrijke belanghebbenden in het culturele veld in Nederland, waaronder docenten van kunstacademies, beleidsmakers van de overheid en onderzoekers. Sruti introduceerde de complexiteit van participatie en stimuleerde ons als makers en producenten, maar inspireerde ook beleidsmakers, tekenleraren, maatschappelijk werkers en financiers om kritisch na te denken over de positie die we als participatieve kunstsector innemen in een neoliberale samenleving.

In haar presentatie verklaarde Sruti dat: “Deelname verschoof van iets dat we van onze regeringen eisen naar iets dat regeringen van de mensen eisen. Als je kijkt naar de cultuur van de jaren zestig en de antikoloniale bewegingen, was participatie een basisideaal. Maar het is een modewoord geworden in het politieke leven en bestuur. Het is een handige manier om het terugtrekken van de verzorgingsstaat te markeren. Het is een soort zoete droom die in een nachtmerrie is veranderd.”

 

VALKUILEN VAN DEELNAME, een inleiding door professor SRUTI BALA
Maak kennis met ICAF, onze filosofie, waarden en verhaal, en de manieren waarop u kunt volgen en betrokken kunt raken.