Ga naar de inhoud

ICAF Nieuws: Speciaal bericht van Amparo ……

ICAF Nieuws: Speciaal bericht van Amparo ……

We hebben Amparo ontmoet tijdens het Residencies in Utrecht (RiU) programma, een initiatief waarmee een koppeling werd gemaakt tussen inspirerende internationale artiesten en heel uiteenlopende sociale, educatieve en culturele lagen in die stad. Een paar jaar daarvoor was Amparo naar Nederland gekomen met de tournee van een dansproductie met ‘risico-jongeren’, verbonden aan het ‘Danza/Grupo KM29’ programma uit Buenos Aires. Dit is een instituut voor jongeren en vrouwen uit een sociaal kwetsbare situatie, zoals drugsmisbruik, problemen met de wet, dak- en thuisloosheid (KM29 is een plek onder een viaduct in Buenos Aires waar veel van de deelnemers verblijven). Amparo heeft hier jaren dansactiviteiten aangeboden, in eerste instantie alleen voor jongeren. Maar recent is ze begonnen de leerkrachten van het instituut erbij te betrekken, evenals familieleden (moeders en oma’s van de meisjes, en soms buren). Amparo: “In deze context ben ik gaan begrijpen dat het mogelijk is om via dans transformaties te realiseren, niet alleen op persoonlijk niveau – onze perceptie van onszelf – maar ook op het niveau van de gemeenschap – onze perceptie van en onze relatie met anderen.”

Amparo heeft vergelijkbare projecten ook in andere contexten opgezet, zoals in Panama, het Verenigd Koninkrijk, andere plekken in Argentinië, en nu ook in Nederland. In de tweede helft van 2019 en begin 2020 was Amparo artist-in-residence in Fifth Season, een kunstinstituut dat zich bevindt op het terrein van een grote faculteit voor forensische psychiatrie die bepaald niet geliefd is onder buurtbewoners. De hoofdreden hiervoor is de moord op een jonge vrouw, recent gepleegd door een van de patiënten van de kliniek. In de maanden waarin Amparo hier werkte met patiënten, verzorgers en buurtbewoners, heeft ze regelmatig met Eugene ervaringen en ideeën uitgewisseld. Het was voor ons van ICAF een fantastische manier om haar baanbrekende sociaal-artistieke werk te leren kennen. Ze vertelde ons ook over haar grote interesse voor filosofie, neuropsychologie, politieke wetenschappen en de ongewone link tussen deze intellectuele onderwerpen, activisme en dans. Jullie zouden op ICAF-8 Amparo, haar denken en haar werkwijze leren kennen via een workshop die ze zou gaan geven. Helaas kon dit dus niet doorgaan, maar wie weet wat er de komende maanden nog gaat gebeuren. Voor nu zijn we verheugd dat ze zichzelf wil introduceren in de komende video, met een speciale boodschap voor de ICAF-community…