Ga naar de inhoud

In Memoriam: Kevin (‘Kev’) Ryan

In Memoriam: Kevin (‘Kev’) Ryan

Tot ons groot verdriet hebben we vernomen dat onze goede vriend, collega, fotograaf en organisator van gemeenschapskunst Kevin Ryan is gestorven op 22 april 2020. Kortgeleden hadden we nog de eer om nauw met hem samen te werken aan het fotoboek The Way we Move, waarin ICAF-7 gedocumenteerd werd. Het bevat krachtige foto’s van Kev en zijn Taiwanese college Liao Yun Ching en werd vormgegeven door Natalie Chabaud van Charnwoord Arts, eveneens coproducent van de publicatie. Begin 2018 reisden Jasmina en Anamaria naar Loughborough om daar met Kev en Natalie de foto’s te selecteren en een begin te maken met de vormgeving. Ze verbleven een aantal dagen bij hem thuis en genoten erg van het proces en zijn gezelschap.

We leerden Kev kennen als hoofd van een delegatie van het East Midlands Participatory Arts Forum (EMPAF) dat ons derde festival in 2005 bezocht. EMPAF (en Kev) hebben sindsdien geen ICAF meer gemist. Zijn betrokkenheid bij Britse gemeenschapskunst gaat terug tot het midden van de jaren ’70. Hij was een van de oprichters van de baanbrekende gemeenschapskunst organisatie Charnwood Arts, waar hij in 1991 directeur van werd. Ook was hij medeoprichter en directeur van Mailout, de belangrijkste regelmatige uitgave op het gebied van participatieve kunst in het VK. Als beoefenaar werkte hij op diverse plekken in Engeland en daarbuiten, zoals in India, Taiwan, China, Canada, Palestina en in Europa. Overal waar hij kwam, werkte hij met heel uiteenlopende groepen, zoals mensen met geestelijke gezondheidsproblemen, jongeren in risicogroepen, mensen met fysieke handicaps. In zijn community arts carrière, die meer dan 40 jaar besloeg, werkte Kev in diverse kunstdisciplines. Op het ICAF gaf hij een fascinerende workshop, ‘Een boek maken in een dag (of twee)’, die plaatsvond in onze oude studio op de Jan Ligthartstraat en die erg populair was. Maar zijn favoriete kunstvorm was, zoals we bij het ICAF de afgelopen jaren gelukkig mochten ontdekken, de fotografie.

Zoals Mercedes Sosa zingt in haar lied ‘Los Hermanos’ (‘de broers’):

We will carry him with us like a beloved brother in our hearts and will always remember him fondly as the gentle, friendly, and incredibly generous soul that he was.

 

Jasmina, Anamaria, Eugene