Ga naar de inhoud

In memoriam: Ernie Cloma

In memoriam: Ernie Cloma

Pasgeleden hebben we te horen gekregen dat onze vriend en collega Ernie Cloma overleden is in December 2016.  Ernie heeft onze harten geraakt met zijn oprechtheid, enorme wijsheid en de ongelofelijke vaardigheden die had als facilitator in het theater. Eugene ontmoette hem voor het eerst in 1986 in Manilla tijdens de turbulente tijden die leidden tot de ontmanteling van Marco’s dictatuur. In de jaren die daarop volgden ontwikkelde Ernie een heel effectieve theater pedagogiek voor kinderen die hij zelf toepaste in verschillende regio’s in en buiten de Filippijnen die door oorlog verscheurd waren geraakt. Eugene voelde zich bevoorrecht om met hem en Dessa Quesada samen te werken op het eiland Marinduque in 1997. Ernie Cloma kwam in 2011 naar het ICAF en liet een grote indruk achter op iedereen die het geluk had deel te nemen aan zijn workshop tijdens ons festival. In onze beleving was Ernie een van de grote krachten in de wereld van community art. Hij was zo bescheiden dat hij nooit echt de erkenning heeft gekregen die hij verdiende. Maar degenen die hem gekend hebben en met hem gewerkt hebben, realiseerden zich wat voor een inspiratie hij was. Hij zette een standaard voor oprechtheid, eerlijkheid en methodologische diepgang waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen. We zullen hem missen, maar zijn erfenis leeft voort. In het bijzonder willen we onze vrienden van PETA heel veel sterkte toewensen. Zij zullen ‘Tito Ernie’ nog meer missen dan wij, in het bijzonder gedurende het 40-jarig bestaan van hun gezelschap.