Ga naar inhoud

Internationaal Community Nieuws

Internationaal Community Nieuws

In Community Nieuws delen we updates van community arts organisaties van over de hele wereld.  Deze maand delen we een artists-in-residence in het Van Abbemuseum, het vierde International Art and Community Festival georganiseerd door Pele, en een artistiek perspectief op de Amerikaanse verkiezingen. 


Artist-in-residence: Van Abbemuseum
Het Van Abbemuseum en de GGzE (Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven) nodigen nationale en internationale kunstenaars uit voor het artist-in-residence programma ‘Artistic Stategies in Psychiatry‘. Ze zijn in het bijzonder op zoek naar kunstenaars die werken in de volgende gebieden: community art, participatieve kunst, kunst & wetenschap en social design. Tijdens de twee maanden durende residency bij de GGzE ontwikkelen en realiseren de kunstenaars locatie-specifieke werken van hoogstaande artistieke kwaliteit en innovatieve benaderingen die een concrete, positieve en duurzame impact hebben. 

Festival: International Art and Community Festival door Pele
Het International Art and Community Festival is gedurende haar drie edities (2011, 2013 en 2015) een erkende nationale en internationale ruimte geworden voor het verdiepen en verbreden van community art praktijken. Het thema van de vierde editie is: ‘Cidade – Corpo Colectivo’ (City – Collective Body). Welke stad inspireert ons, en welke juist niet? Welke vormen neemt de stad aan? Naar welke stad zijn we op zoek? Hoe bouwen we een stad? Hoe is de stad georganiseerd en hoe functioneert ze? De stad is een platform voor actief burgerschap en een centrale arena voor het menselijk bestaan. In het programma maakt Mexe ruimte voor voorstellen die onder de volgende categorieën vallen: (1) Voorstellingen, installaties, optredens (2) Workshops (3) Tentoonstellingen. De volgende artistieke disciplines zijn welkom: theater, dans, muziek, circus kunst, performance, schilderen, sculptuur, video, fotografie, installatie, design en architectuur.


Reflectie: een artistiek perspectief op de Amerikaanse verkiezingen 
In Three Days After the Election reflecteert artistiek directeur Dudley Cocke (Roadside Theatre) op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Volgens Cocke moeten er mogelijkheden voor mensen zijn om, ondanks bestaande verschillen, samen te komen om levensverhalen te delen, te leren van elkaar en gemeenschapsbanden aan te gaan.