Ga naar de inhoud

Ontmoet onze derde gastcurator

Ontmoet onze derde gastcurator

Vanaf dit jaar is het ICAF niet alleen internationaal in de programmering, maar ook in het hart van de organisatie.  We stellen je graag voor aan onze derde en laatste gastcurator: Bonnie Chan. Bonnie is een theatermaker, performer en onderzoeker uit Hong Kong en woont momenteel in Londen. Onze assistent programmeur interviewde haar over community art en haar rol als gastcurator.

Jasmina Ibrahimovic: Wat zijn jouw artistieke en sociale criteria voor community arts? 

Bonnie Chan: Ik denk altijd dat ‘verandering’ essentieel is in een goed community arts project. De verandering kan plaatsvinden op het niveau van het individu, bijvoorbeeld voor een persoon die meegedaan heeft aan een project, of op het niveau van de maatschappij. Dit laatste niveau vind ik belangrijker, omdat de impact groter en duurzamer kan zijn. De verandering kan goed of slecht zijn; natuurlijk willen we geen negatieve verandering zien, maar wie weet wat voor goeds daar later uit voort kan komen. 

 

JI: Hoe stel je jouw rol als ICAF gastcurator voor?

BC: Om eerlijk te zijn voel ik me een beetje nerveus, omdat dit de eerste keer is dat ik zo’n rol vervul. Maar ik verwacht nu al magische chemie tussen al de verschillende mensen en kunstvormen! Ik ben ook blij dat we deze keer hopelijk meer kunstenaars en gemeenschappen uit Azië naar het ICAF kunnen brengen, waaronder uit Hong Kong, Taiwan, Singapore en Korea! Ik denk dat ik ook veel van hen zou kunnen leren, en dat het een verrijkende ervaring voor ons allemaal kan worden. ICAF is een geweldig evenement waar mensen vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten en ervaringen delen over hoe kunst hun levens en hun gemeenschappen verandert heeft. Dit is ook een kans voor ons om de kracht van kunst te bundelen en een verandering op een grotere schaal teweeg te brengen: niet alleen in onze lokale gemeenschappen, maar in de wereld. Ik geloof dat we allemaal de wereld willen veranderen met kunst. 

Lees hier meer over alle gastcuratoren van ICAF 2017.