Ga naar de inhoud

Internationaal Community Nieuws

Internationaal Community Nieuws

In Community Nieuws delen we updates van community arts organisaties van over de hele wereld.  Deze maand delen we zevendie editie van de world summit over Kunst & Cultuur, een reflectie op de sociale impact van kunstprogramma’s, een uitnodiging uit de Braziliaanse Amazone en inspirerend materiaal over het thema van ons volgende festival: beweging! 

Evenement: de sevende world summit over Kunst & Cultuur
Van 18 tot 21 oktober 2016 vindt de zevende world summit over Kunst & Cultuur plaats in Malta. De focus van dit jaar is cultureel eiderschap in de 21ste eeuw. Kunst en cultuur staan op een kruispunt en worden geconfronteerd met zowel uitdagingen als kansen op mondiaal, nationaal en lokaal niveau. Aandachtspunten zijn: de impact van nieuwe technologieën op de productie en de distributie van culturele goederen en diensten; nieuwe patronen van migratie; aspiraties van kunstenaars en culturele ondernemers om hun impact uit te breiden naar andere sectoren en daarbij de vrijheid van meningsuiting en culturele diversiteit te waarborgen.

Reflectie: de sociale impact van kunstprogramma’s
Hoewel het moeilijk is om sociale impact te meten, toont een nieuwe studie aan dat het niet onmogelijk is om de kracht van de kunsten te meten als het gaat om het bewerkstelligen van sociale verandering. Hoewel het rapport op dit moment nog bekeken wordt, blijkt uit deze sneak peek dat gastvrijheid een belangrijke factor is als het aankomt op sociale impact, welke begint met de mensen in de organisatie en het gevoel van saamhorigheid dat er heerst. Voor meer informatie, lees Catching the Wave of Social Impact.

Subsidie mogelijkheden: micro-subsidies voor Zuid-Afrikaanse kunstenaars
Pro Helvetia Johannesburg investeert in transnationale samenwerkingen, uitwisselingen en gezamenlijke projecten tussen organisaties en kunstenaars die actief zijn in de Southern African Development Community (SADC) regio. Hun investeringen zijn gericht op projecten, netwerken en platforms die een sterkere regionale creatieve structuur willen opbouwen. De deadline voor aanvragen is 7 november 2016 voor projecten die afgerond zullen worden tussen januari 2017 en eind november 2017.

Uitnodiging: een oproep uit de Braziliaanse Amazone
Het Braziliaanse netwerk van Art Educators organiseert van 29 november tot en met 4 december 2016 Rivers of Creativity. Ze nodigen je uit om met hen samen te werken, vanuit huis of zelfs vanuit de Amazone. Ze willen een wereldwijde golf van solidariteit met de Amazone opbouwen om de vernietiging van dit gebied te voorkomen door middel van volwassen, creatieve projecten voor een duurzame wereld. Voor meer informatie, lees de uitnodiging hier.

ICAF 2017: Beweging
Op onze reis naar het festival in maart 2017 delen we inspirerend materiaal over het thema ‘Beweging’ op onze sociale media. Successful risk-taking in participatory art beschrijft dat wat er gebeurt als je heel verschillende performers samenbrengt, in dit geval professionele dansers en meisjes, “heel echt, heel menselijk en heel ontroerend is, en dat iedereen daardoor geraakt kan worden.”

Afgelopen weekend vonden meer dan 200 Fun Palaces plaats in Engeland en daarbuiten, en wij waren erbij! Fun Palaces is een campagne voor cultuur in het hart van elke gemeenschap, met een jaarlijks evenement gemaakt door, voor en met lokale mensen. De volgende data zijn 7 en 8 oktober 2017.