Ga naar de inhoud

Laatste Summer School Nieuws

Laatste Summer School Nieuws

Onze Summer School over de kunst van het parade maken is begonnen!  Deelnemers van over de hele wereld zijn nu in Utrecht om masterclasses van de internationale gastdocenten te volgen. Voor degenen die niet het volledige programma bij kunnen komen is hier een overzicht van de mogelijkheden om toch de Summer School te ervaren: 

1. Internationale Summerschool: doe mee aan het maken van de optocht “De Grote Trek van Leidsche Rijn”!
Van maandag 22 t/m zondag 28 augustus organiseren Sharing Arts Society (SAS) uit Utrecht en het Internationaal Community Arts Festival (ICAF) uit Rotterdam een Summerschool over het maken van een artistieke optocht. De Summerschool mondt uit in een kleurrijke parade “De Grote Trek van Leidsche Rijn” op zondagmiddag de 28e. Tijdens de Summerschool wordt die optocht vormgegeven in workshops van internationale gastkunstenaars:

  • Maria Gomide (Belo Horizonte, Brazilië)
  • João Junior (São Paulo, Brazilië)
  • Sifiso Majola (Durban, Zuid-Afrika)
  • Fanfakids (Brussel, België)

Deze ervaren artiesten hebben door de jaren heen met kleurrijke paradekunst de straten proberen terug te veroveren van de misdaad en de terreurdreiging in buitenwijken, townships en favela’s. Deelnemers aan de Summerschool komen van heinde en verre naar Leidsche Rijn. Onder andere uit Nederland maar ook uit China, Oeganda, Noorwegen, Spanje en Italië. Er zijn ook veel deelnemers uit Utrecht en Leidsche Rijn. Ook jij kunt meedoen want op zaterdag zijn de workshops (van 10.00 – 17.00 uur) openbaar en gratis toegankelijk en voor alle leeftijden!

> Summerschool, zaterdag 27 augustus, De Vrijstaat (route), 10.00 – 17.00 uur.

2. Het Grote Trekkerskamp met De Kuilrede: neem een deken mee en schaar je rond het kampvuur… 
Op vrijdagavond 26 augustus wordt op de zandvlakte bij het Berlijnplein vanaf 20.00 u een sfeervol Grote Trekkerskamp ingericht, met optredens, vuur, muziek, eten, drinken, paarden. Het is een opwarmer voor de “Grote Trek van Leidsche Rijn”. De artiesten geven er een preview van de parade van zondag. Het Berlijnplein wordt een pleisterplaats waar iedereen, waar ook vandaan, is uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen. Een van die verhalen is de Kuilrede; een Leidsche Rijnse variant op de Bergrede, die op vrolijke en muzikale wijze wordt uitgesproken door de Egyptisch/Nederlandse theaterartiest Sabri Saad El Hamus. Ook jij kunt dit nomadische trekkerskamp meebeleven! Toegang is voor niks en voor alle leeftijden. Neem een deken mee en schaar je rond het kampvuur. Eten meenemen mag natuurlijk ook, zolang je het maar kunt delen met je buren!

> Het Grote Trekkerskamp, vrijdag 26 augustus, Berlijnplein, 20.00 – 23.00 uur.

3. De Grote Trek van Leidsche Rijn: loop mee in de optocht en word onderdeel van de nomadische familie…
De optocht vertrekt op zondagmiddag 28 augustus vanaf 14.00 uur vanaf het Berlijnplein en trekt met veel bombarie, acts, beelden en levende paarden een uur lang door Leidsche Rijn om uiteindelijk te landen op het Leidsche Rijn Festival in het Amaliapark. Dat festival staat voor de gelegenheid geheel in het thema van De Grote Trek. Bindend element van De Grote Trek van Leidsche Rijn is een nomadisch familiegevoel dat alle deelnemers (waar ook vandaan op deze wereld) tot een Grande Famiglia maakt. Centraal in de parade staat Het Paard dat de mens al eeuwen draagt, voorttrekt en beschermt op zijn omzwervingen. Ook jij kunt meedoen en je aansluiten, voor niks en voor alle leeftijden!

> De Grote Trek van Leidsche Rijn (route), zondag 28 augustus, Berlijnplein, 14.00 – 15.30 uur.