Ga naar de inhoud

ICAF Reads #1: Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad

ICAF Reads #1: Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad

Onze eerste ICAF Reads is een kritische samenvatting, in het Engels, van Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad (Buurt: Van de Gemeenschap voor de Gemeenschap) door Edith Scher, vertaald en geschreven door Eugene van Erven. Edith Scher is een Argentijnse schrijfster, muzikant, academicus, actrice en regisseur van theatergroep Matemurga. Ze studeerde piano, fluit en accordeon en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Buenos Aires. In 2002 richtte ze de gemeenschapstheatergroep Matemurga op, gevestigd in haar eigen wijk Villa Crespo, Buenos Aires. Sindsdien is ze artistiek leider. Vanaf 1991 werkt ze ook als theaterrecensent. Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad is geschreven vanuit de kennis, ervaring en het perspectief dat Edith Scher heeft opgedaan door met Matemurga samen te werken. Via de verschillende hoofdstukken in de publicatie reflecteert ze kritisch op de processen die ze heeft helpen faciliteren en de producties die ze heeft helpen produceren in haar eigen omgeving. Als zodanig biedt Schers kijk op Argentijns gemeenschapstheater inspirerende stof tot nadenken voor beoefenaars elders in de wereld. 

 

Scher’s boek is gestructureerd in twee delen. In het eerste definieert de auteur wat zij verstaat onder ‘gemeenschapstheater’, inclusief discussies over het belang ervan voor sociale transformatie en wat ‘acteren’ voor en in gemeenschapstheater is. In het tweede deel van het werk neemt Scher de lezer mee op een reis door de unieke verhalen van degenen die volgens haar de meest representatieve groepen van het gemeenschapstheater vormen. Na de politiek-sociale en culturele impact van de crisis van 2001 in Argentinië, kregen de maatschappelijke betrokkenheid en inzet een relevantie die onmogelijk leek na het menemistische decennium, gekleurd door een leeg en consumentistisch individualisme. Op deze manier leidde de context tot de verspreiding van nieuwe gemeenschapstheatergroepen door het hele land, als een ruimte voor verzet en sociale transformatie. Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad, van Edith Scher, verklaart dit fenomeen en is daarom een uiterst waardevolle bijdrage aan de hedendaagse theatrale geschiedschrijving. 

In deze kritische samenvatting zet Eugene van Erven Teatro de Vecinos: de la comunidad para la comunidad hoofdstuk voor hoofdstuk uiteen, waarbij hij waardevol commentaar toevoegt vanuit zijn eigen perspectief op community arts en theater, de sociale, culturele en politieke context van Argentinië, en zijn ervaring werken en samenwerken met Edith Scher. 

 

De volledige tekst is hier te vinden