Ga naar inhoud

Big hART in Engeland

Namatjira

Big hART in Londen: 27 – 29 november 2013

 

‘Een theatervoorstelling die de zeldzame kracht bezit je in het hart te raken, je geest op te tillen, je aan het lachen te maken, je tot tranen te roeren en je anders naar de wereld doet kijken’ – The Canberra Times

 

Velen van u zullen zich de indrukwekkende Aboriginal voorstelling Ngapartji Ngapartji nog wel herinneren, waarmee we ICAF-2011 openden. Later tijdens dat zelfde festival presenteerde Big hART in een  workshop een deconstructie van een nieuw stuk dat ze aan het ontwikkelen waren over het leven van de legendarische inheemse schilder Albert Namatjira. Die show is inmiddels lang en breed klaar en is met groot succes langs alle grote steden van Australië getrokken. Nu komt Namatjira voor drie voorstellingen naar Londen waar het in het Southbank Centre te zien is in het kader van de grote Australië tentoonstelling in de Royal Academy.

 

Als kleine jongen liep Albert Namatjira uit de woestijn en kwam zo voor het eerst van zijn leven witte mensen tegen. Hij leerde de moeilijke kunst van het aquarel schilderen en verkocht zijn schilderijen om zijn 600 familieleden in leven te houden. Hij was de eerste Aboriginal die als Australisch staatsburger erkend werd in een tijd toen andere Aboriginese nog steeds gerankschikt werden onder de categoriën flora en fauna. Dankzij zijn carrière kwam er een ware beweging van inheemse kunstencentra op gang. Zijn schilderijen brachten het woestijnleven de huiskamers van de Australische middenklasse binnen en ze werden zelfs getoond aan de jonge Koninging Elizabeth toen ze na haar kroning Australië bezocht. Op die manier veranderde Albert Australië voor goed. Maar waarom stierf hij dan toch als een gebroken man?

 

Surf naar www.bighart.org voor meer informatie over Big hART en Namatjira.