Ga naar de inhoud

Ontmoet onze tweede gastcurator

Ontmoet onze tweede gastcurator

Vanaf dit jaar is het ICAF niet alleen internationaal in de programmering, maar ook in het hart van de organisatie.  We stellen je graag voor aan onze tweede gastcurator: Matt Jennings. Matt (momenteel in Noord-Ierland) is een acteur, muzikant, schrijver, regisseur, docent en community arts facilitator. Onze assistent programmeur interviewde hem over community art en zijn rol als gastcurator.

Jasmina Ibrahimovic: Wat zijn jouw artistieke en sociale criteria voor community arts? 

Matt Jennings: 
Goede community arts projecten dragen bij aan de politieke, culturele, sociale en economische ontwikkeling en autonomie van gemeenschappen en de mensen die daar onderdeel van zijn. De potentiële voordelen van goede community arts praktijken zijn sociaal, persoonlijk en esthetisch. De potentiële sociale voordelen zijn: verbetering van de gezondheid en het welzijn van gemeenschappen en de maatschappij als geheel; het ontwikkelen van politiek bewustzijn, activisme en solidariteit in en tussen gemeenschappen op lokaal, nationaal en internationaal niveau; het genereren van cultureel kapitaal (door het ontwikkelen van gedeelde bronnen, vaardigheden en kennis); economische ontwikkeling door banen, investeringen en toerisme; veiligere en samenhangende gemeenschappen en een rijkere kwaliteit van leven; het vieren van culturele diversiteit, gedeelde identiteit en de speelse mogelijkheden van creativiteit. De potentiële persoonlijke voordelen zijn: het ontwikkelen van zelfvertrouwen om je creatief uit te drukken, de mogelijkheid nieuwe vrienden te maken; het verbeteren en begrijpen van verbale en non-verbale vormen van communicatie; actiever worden in je eigen sociale, culturele en politieke netwerken; plezier, vreugde en avontuur ervaren. In termen van kunst en esthetieke innovatie, kunnen goede community arts projecten bijdragen aan de ontwikkeling van een culturele democratie en aan het idee dat kunst door iedereen gemaakt kan worden, niet alleen door de elite; het ontdekken en voeden van nieuwe artistieke stemmen, perspectieven en vormen; verandering doorzetten in relationele, participatieve en interdisciplinaire kunsten, en het maken van kunst voor, met en over het publiek en makers.   

 

 

JIHoe stel je jouw rol als ICAF gastcurator voor?

MJ: Als gastcurator wil ik de ontdekkingen en de ervaring van mijn werk als internationale onderzoeker en maker van community arts delen. Door mijn werk ben ik in aanraking gekomen met de meest waardevolle, inspirerende en innovatieve kustenaars en kunstwerken van alle mogelijke soorten en plaatsen. Ik wil mensen die belangrijk werk maken in, voor en met hun gemeenschap uitnodigen hun werk te delen met mensen uit andere gemeenschappen – om gesprekken te beginnen; om vrienden te maken; om discussies te starten; om ideeën op te doen; om onze gedachten te veranderen; om brood, taboes en persoonlijke en sociale beperkingen te doorbreken.

Lees hier meer over onze gastcuratoren!