Ga naar de inhoud

Een mail vanuit Oekraïne

Een mail vanuit Oekraïne

Op 10 februari 2014 stuurde Hjalmar Jorge Joffre-Eichhorn ons een urgente e-mail vanuit Oekraine. Hjalmar, een Duits-Boliviaanse Theatre of the Oppresed (TO) beoefenaar uit Afghanistan, heeft gereageerd op een oproep van collega’s uit het onrustige Oekraine om te helpen met het organiseren van grassroots TO sessies in de straten in de hoop om lokale gemeenschappen mogelijkheden voor een vreedzame toekomst te laten vinden. Door middel van een online campagne zijn een aantal TO jokers (beoefenaars) afgereisd naar Oekraine. Onder hen waren Olivier Forges, Roberto Mazzini, Idan Meir, Evan Hastings, Hector Aristizabal, en Brent Blair.

Hun gebaar was een krachtige interventie in een van de meest politiek complexe and gewelddadige situaties in de wereld vandaag de dag. Hjalmar vertelt dat ze in staat zijn geweest om in vijf verschillende regio’s in Oekraine te werken, waaronder het pro-Russische deel van het land. En hoewel er een aantal gespannen momenten waren met regeringsgezinden demonstranten, de jokers werden beschuldigd van het zijn van ‘foreign agents’ en lokale autoriteiten de theater activiteiten wilden tegenhouden, waren Hjalmar, zijn Oekrainse metgezellen en de buitenlandse jokers vol bewondering van het vermogen van TO om werkelijk dialoog te creeren. Voordat hij Oekraine verliet, schreef Hector, die samen met Luc Opdebeeck op het ICAF aanwezig zal zijn, het volgende: ‘We hope that some of the people involved in the project will continue doing the urgent work of reaching out to the other side and engaging in further dialogue so they can truly imagine a different outcome to the current polarization of the power relations in Ukraine. I agree with Hjalmar that our focus as international participants must be now in finding ways to continue supporting the efforts of the local organizers that are highly motivated and committed to continuing the work’.

In het weekend van 23 februari is de politieke situatie diepgaand verandert: de president is gevlucht, zijn voormalig handlangers erkennen hem niet langer, en nieuwe verkiezingen liggen in het vooruitzicht. Het is te vroeg om te kunnen zeggen waar dit toe zal leiden. We willen graag ruimte creeren op het ICAF om het nieuws te verspreiden, updates te brengen over kunstpraktijken voor dialoog in Oekraine, en concrete steun te geven. Hou tot die tijd de speciale facebook pagina over theater voor dialoog in Oekraine in de gaten:  https://www.facebook.com/theatrefordialogue.