Ga naar de inhoud

Debajehmujig Storytellers uit Canada

Debajehmujig Storytellers uit Canada

Debajehmujig Storytellers is een Aboriginal kunstenaarscollectief dat gevestigd is op het Wikwemikong reservaat op Manitoulin Island, Canada. Ze komen voor een tweede keer naar het ICAF – in 2011 speelden ze in de grote zaal van Theater Zuidplein, dit jaar willen ze het anders aanpakken. In de weken voorafgaand aan het ICAF trekken ze in vol ornaat door de straten van Rotterdam. In de maand voor ze in Rotterdam neerstrijken, komen ze in contact met een aantal lokale buurtactivisten en –vrijwilligers, die de gidsen van de Indiaanse bezoekers tijdens hun bezoek aan Rotterdam zijn. Gehuld in hun traditionele kledij worden de kunstenaars van Debajehmujig zo rechtstreeks in gesprek gebracht met toevallige voorbijgangers om verhalen en verhalenvertellers te verzamelen. Deze zullen ze vervolgens in dagelijks bijgewerkte versies van hun ‘Global Savages’ performance verwerken. Op deze wijze krijgt een verhaal dat op Manitoulin al meer dan 18.000 jaar van generatie op generatie wordt overgeleverd nieuwe inbreng uit één van de grootste havensteden van de wereld. Het ICAF brengt u naar een plek ergens in de stad waar Debajehmujig die dag doorbrengt, waar u rond een warm houtvuur luistert naar oude verhalen vermengd met hedendaagse anekdotes.